september 2020

In memoriam: Tanneke Schoonheim

 

Op 25 augustus is tot onze grote ontzetting en ons grote verdriet onze dierbare collega Tanneke Schoonheim totaal onverwacht overleden. Tanneke heeft haar hele werkzame leven besteed aan de Nederlandse taal, bij het Instituut voor Nederlandse Lexicologie, later het huidige Instituut voor de Nederlandse Taal. Het in memoriam op onze website probeert weer te geven van welke onschatbare waarde Tanneke is geweest. We zullen haar heel, heel hard missen.

Onderaan het in memoriam is een condoleanceregister geopend waar u een persoonlijke boodschap achter kunt laten.

 

In memoriam: Tanneke Schoonheim

Groot Dicté der Nederlandsche Taal
 

In het kader van het Matthias de Vriesjaar organiseren wij op woensdag 16 september 2020 van 14.00 - 17.00 uur het Groot Dicté der Nederlandsche Taal: een dictee waarbij niet het Groene Boekje leidend zal zijn, maar de regels van de spelling-De Vries en Te Winkel. Dat is de spelling die in 1863 speciaal voor het schrijven van het Woordenboek der Nederlandsche Taal ontworpen werd en kort daarna in Nederland en Vlaanderen ook als de officiële spelling zou gaan gelden. De tekst van het Dicté is geschreven door Kristien Hemmerechts en wordt door de auteur zelf voorgelezen. Het Dicté vindt plaats in de KANTL in Gent, maar u kunt ook online deelnemen en het evenement volgen via een livestream.

Meer informatie & aanmelden  

Horen, zien en proeven van dialect

 

Op 30 september 2020 lanceert de Vakgroep Taalkunde - Nederlands van de UGent samen met het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) het online dialectportaal Database van de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten. Na de lancering kunt u proeven van Vlaamse dialectwoorden uit ‘Eten en Drinken’, de nieuwste aflevering van het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten. Vervolgens kunt u luisteren naar ‘Stemmen uit het verleden’, uit het nieuwe project Gesproken Corpus van de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten. Niemand minder dan Wannes Cappelle – ambassadeur van de Week van het Nederlands en frontman van Het Zesde Metaal – luistert de hele namiddag op met bijpassende dialectmuziek.

 

Meer informatie & aanmelden voor de livestream

Week van het Nederlands 2020:
dialecten, webinars & een podcast


Van 3 t/m 10 oktober 2020 is het de Week van het Nederlands, een samenwerking van Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de Taalunie. In deze week wordt de veelzijdigheid van het Nederlands op verschillende manieren onder de aandacht gebracht. Ook het Instituut voor de Nederlandse Taal is weer van de partij met diverse (online)activiteiten. Te beginnen met 'Horen, zien en proeven van dialect' op 30 september. Op 7 oktober organiseren we twee webinars: 'Woorden uit de verleden tijd' en 'Hoe maak je een woordenboek van modern Nederlands?' Op 9 oktober kun je een onlinetutorial volgen over OpenSoNaR. Ook komt in de Week van het Nederlands de eerste aflevering van onze podcast online met als titel 'Waar komt pindakaas vandaan?'

Meer lezen op onze website

Kipmobiel


Verrijdbaar kippenhok, voorzien van een legnest en een ren, waarin kippen van tijd tot tijd naar een ander stuk land gereden worden.

Neologisme van de week

Corpus Gysseling & Corpus Middelnederlands


Het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) is druk bezig om alle historische corpora in een nieuw jasje te steken. De eerste resultaten daarvan zijn inmiddels te zien. Vanaf 1 september 2020 zijn zowel het Corpus Gysseling als het Corpus Middelnederlands, twee belangrijke corpora voor onderzoekers van en geïnteresseerden in de Middelnederlandse taal en literatuur, online beschikbaar. Het Corpus Gysseling is de verzameling van alle in het Middelnederlands geschreven teksten uit de dertiende eeuw, overgeleverd in origineel of in een 13e-eeuws afschrift. Het Corpus Middelnederlands is een collectie van een 400, meestal kritisch uitgegeven Middelnederlandse rijm- en prozateksten, alle daterend uit de 14e, 15e of 16e eeuw. De verzameling bevat alle klassiekers zoals de Beatrijs, de Reynaert, de Abele Spelen en de verhalen rond koning Arthur en rond Karel de Grote.

Meer lezen

Warmhartigheid


Een nieuw Nederlands woord dat het beste de band omschrijft tussen twee onbekenden die elkaar zomaar, uit het niets, helpen. Maar is warmhartigheid wel zo nieuw?

Terug in de taal

Nieuwe website taalmaterialen

 

In september lanceert het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) een aparte website voor de taalmaterialen – bronnen, data en tools voor taalkundig onderzoek en taal- en spraaktechnologie. In de huidige situatie maakt de catalogus met taalmaterialen deel uit van de INT-website. Dat leidt nog weleens tot verwarring: bezoekers die een bepaald product willen gebruiken komen bij het zoeken ernaar bijvoorbeeld terecht bij een nieuwsbericht over het product, in plaats van bij het product zelf. Een aparte website lost dit probleem op. Iedereen met een account voor de taalmaterialen ontvangt nog een aparte e-mail over de nieuwe website.


Ga naar de taalmaterialen

Matthias de Vries


Op 9 augustus, de sterfdag van Matthias de Vries, gaf voormalig INL-directeur Piet van Sterkenburg een onlinelezing over het werk en leven van deze wetenschapper.

Kijk de lezing terug op YouTube

Het beste boek over taal

 

Het Algemeen-Nederlands Verbond, dagblad Trouw en Onze Taal organiseren voor de tweede keer de verkiezing van het beste taalboek van het afgelopen jaar – een boek dat bedoeld is voor een breed publiek. Een deskundige jury kiest in de Week van het Nederlands het winnende boek. Een van de kanshebbers is 15 eeuwen Nederlandse taal van onze collega Nicoline van der Sijs. Een gedegen en prettig leesbare studie over de ontwikkeling van het Nederlands, vanaf de middeleeuwen tot vorig jaar, met als rode draad de grote invloed die het contact met andere talen steeds weer gehad heeft.


Meer over 15 eeuwen Nederlandse taal

Meer nieuws & agenda

Redactie: Laura van Eerten
© 2020 Instituut voor de Nederlandse Taal, alle rechten voorbehouden.