Het Corpus Oudnederlands is de verzameling van alle Oudnederlandse teksten die als bronnenmateriaal zijn gebruikt voor het Oudnederlands Woordenboek (ONW). Het materiaal is afkomstig uit de periode 475-1200.
Het uitgangspunt voor de materiaalverzameling waren de Oudnederlandse teksten die de Gentse taalkundige Maurits Gysseling had verzameld en getranscribeerd. Dat is aangevuld met teksten als de Mittelfränkische Reimbibel, glossen zoals de Malbergse glossen bij de Lex Salica en namen van personen en plaatsen. Het corpus is taalkundig verrijkt met woordsoort en lemma. De annotatie is handmatig nagekeken voor het hele corpus.
Wat is Oudnederlands?
Het Oudnederlands is de verzamelnaam voor een aantal verwante dialecten die – net als het Oudengels, het Oudfries, het Oudsaksisch en het Oudhoogduits – rond het begin van de vijfde eeuw zijn ontstaan uit het West-Germaans. Het werd gesproken in een gebied dat niet helemaal samenvalt met het huidige Nederlandstalige gebied.
De afgrenzing tussen Oudnederlands, Oudsaksisch en Oudfries is soms lastig te maken. De redactie van het Oudnederlands Woordenboek (ONW), die verantwoordelijk was voor de samenstelling van het corpus, heeft een ruim opnamebeleid gehanteerd. Toch zijn niet alle teksten uit de oorspronkelijke Oudnederlandse tekstverzameling van Gysseling in het corpus opgenomen, zoals het gedicht de Heliand, omdat die tekst Oudsaksisch is.